Lichaamsgerichte therapie bij een eetstoornis 

Psychomotorische therapie is een wetenschappelijk onderbouwde behandelmethode die al vele jaren haar effectiviteit bewijst binnen de geestelijke gezondheidszorg. Deze therapie is gebaseerd op de overtuiging dat het lichaam en de geest voortdurend op elkaar inwerken en met elkaar met verbonden zijn. 

Een eetstoornis zorgt vaak voor een vertekende lichaamsbelevingLichaamsbeleving is het geheel van visuele en tactiele informatie, de interpretatie van lichaamssignalen, de subjectieve ervaringen van lichaamsfuncties (affectief en emotioneel) en de ideeën en opvattingen over het eigen lichaam (cognitief).

Een negatieve of verstoorde lichaamsbeleving kan leiden tot het niet thuis voelen in je eigen lichaam en een gebrek aan vertrouwen in je eigen lichaam. Het verkrijgen van een neutrale/positieve lichaamsbeleving is dus een essentieel aspect in het herstel van een eetstoornis. Samen werken we aan het creëren van een positievere lichaamsbeleving. 

Het essentiële element van psychomotorische therapie is dat het niet alleen draait om gesprekken, maar vooral om ervaringen op lichamelijk niveau.

Door lichaamservaringen verkennen we samen jouw gedachten en gevoelens. Samen bepalen we de doelstellingen waar je aan wil werken.

Ook een relaxatietherapie en mindfulness zijn onderdeel van de therapie. Zo leren we het lichaam tot rust te komen en komen we in contact met ons lichaam en geest.  

 

Bent u op zoek naar informatie over eetstoornissen, raadpleeg dan zeker eens de website van Eetexpert, het Vlaams expertisecentrum voor eet- en gewichtsproblemen