Bekkenbodemkinesitherapie

Bekkenbodemkinesitherapie, ook wel pelvische reëducatie genoemd, is een gespecialiseerde vorm van kinesitherapie gericht op het versterken en optimaliseren van de functie van de bekkenbodemspieren. Na een grondige anamnese (vraaggesprek) brengen we uw probleem in kaart. Daarna bieden wij u inzicht in de anatomie en werking van uw bekkenbodem, evenals de blaas- en darmfunctie. Wij begeleiden u in het correct aanleren van het gebruik van uw bekkenbodemspieren, inclusief aanpassingen in uw drank-, plas- en voedingsgewoontes. Geavanceerde technieken zoals biofeedback en elektrostimulatie, PTNS en TENS kunnen ingezet worden om het trainingsproces te ondersteunen.

Een niet goed functionerende bekkenbodem kan volgende problemen als gevolg hebben:

  • Urineverlies
  • Het verlies van stoelgang of windjes
  • Een hoge aandrang om te plassen of om stoelgang te maken
  • Constipatie of problemen met de lediging
  • Pijn in het bekkenbodemgebied of tijdens seksuele activiteit
  • Verzakking van blaas, baarmoeder of darmen
  • Bekkenpijn en lage rugpijn
  • Postoperatieve problemen (vb. na prostatectomie, hysterectomie,...)

Deze symptomen kunnen een diepgaande impact hebben op uw dagelijks leven en welzijn. Ons doel is om u niet alleen te helpen deze symptomen te verlichten, maar ook om de onderliggende oorzaken aan te pakken, waardoor ook uw levenskwaliteit verbetert.

We streven naar een gepersonaliseerde aanpak van uw probleem! 

 

 

Bekkenpijn

Bekkenpijn is een complexe aandoening die voortkomt uit de unieke structuur van het bekken. Het bekken bestaat uit drie botstukken die nauwkeurig in elkaar passen en samengehouden worden door een spieren, ligamenten en andere anatomische structuren.

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam significante veranderingen. Hormonen zoals relaxine worden aangemaakt om de gewrichten losser en flexibeler te maken ter voorbereiding op de bevalling. Deze aanpassing, hoewel noodzakelijk, kan leiden tot verminderde stabiliteit in het bekkengebied, waardoor de omliggende spieren extra inspanningen moeten leveren om de stabiliteit te behouden. Dit kan resulteren in pijn en functieverlies afhankelijk van de fase van de zwangerschap, lichaamshoudingen, en de intensiteit van lichamelijke belasting. Deze bekkenpijn neemt meestal af na de bevalling, maar sommige patiënten ervaren langdurige symptomen.

Als u ernstige bekkenpijn ervaart die uw beweging of dagelijkse activiteiten beïnvloedt, is het raadzaam professionele hulp te zoeken. Een gespecialiseerde therapeut kan niet alleen helpen de pijn te beheersen, maar ook werken aan de onderliggende oorzaken om verdere problemen te voorkomen.

In onze praktijk hanteren we de Cécile Röst-methode, een benadering ontwikkeld in Nederland die zich specifiek richt op het behandelen van bekkenpijn. Deze methode staat bekend om zijn effectiviteit en het bereiken van langdurige resultaten. Door een combinatie van gespecialiseerde technieken en persoonlijke begeleiding, richten we ons op het verminderen van pijn en het verbeteren van de functie van het bekkengebied.